از سر نوشت :: حسین غفاری

روایت‌های بی‌گاهِ یک پیام‌برِ پاره‌وقتِ دوره‌گرد

فهرست
x
x
خرده ادراکات
  • ۱۳ مهر ۰۱

    ▪️سالروز شهادت حضرت ابی‌محمد، حسن بن علی بن محمد، ابن‌الرضا (علیه و علی آبائه السلام) بر شما تسلیت باد.

    ♨️در سال‌های اخیر تلاش‌های پراکنده‌ای برای بصری کردن وقایع تاریخی مقدس، با هدف ملموس ساختن موضوعات کهن برای نسل جوان و نوجوان رخ داده است. این تلاش‌ها که در شکل سنتی به ترسیم شمایل معصومان یا پرده‌نگاری‌های عاشورایی محدود می‌شد، با خلاقیت هنرمندان معاصر برای عبور از احتیاطات شرعی، به قله‌هایی همچون آثار حسن روح‌الامین ختم شده که کیفیت آثار، حس و حال اجرا و زاویه دید و روایت خاص او از وقایع، در این سال‌ها بسیار بازتاب یافته است.

    ⚠️مثل هر کار تازه‌ای، در کنار فرصت‌های این تصویرسازی‌ها، باید مراقب آسیب‌های احتمالی آن هم باشیم. مثلاً جانشین‌سازی یک تصور واحد از صحنه‌ای تاریخی به‌جای توسعه درک‌های متعدد از آن واقعه نزد مخاطبان با سطوح معرفتی مختلف؛ یا بسنده کردن به زاویه و عمق دید هنرمند در شناخت آن صحنه یا واقعه تاریخی. همچنین اگر در این میان خطایی هم در تصور یا تصویر هنرمند رخ بدهد، بعداً به سختی می‌توان آن را از ذهن مخاطب پاک کرد.

    🎨برای نمونه نگاهی به آخرین نقاشی دیجیتال 🖌️هنرمند وارسته و نازک‌خیال حسن روح‌الامین بیندازیم که به مناسبت هشتم ربیع‌الاول، صحنه‌ی نماز حضرت حجت ابن الحسن (عج) بر پیکر پدرشان امام حسن عسکری (ع) را در این روز ترسیم کرده است. طبق نقل تاریخی امام مهدی (عج) که در این هنگام کودکی پنج ساله بودند، عموی خود، جعفر بن علی (که بعدها به جعفر کذاب معروف شد) از اقامه نماز بر پیکر پدر کنار زدند و خود برای ایشان نماز اقامه کردند.

    🔍با دقت به این نقاشی نگاه کنید. جعفر بن علی در این نقاشی چند ساله به تصویر کشیده شده است؟
    ❓۵۰؟ ۶۰؟ ۷۰؟!
    💡این در حالی است که می‌دانیم امام حسن عسکری (ع) در سال ۲۶۰ ق. در ۲۸ سالگی به شهادت رسیده‌اند و جعفر اختلاف سنی جدی با ایشان نداشته و به احتمال قریب به یقین کوچکتر از امام بوده است.

    🤔در اینجا یک بی‌دقتی کوچک هنرمند نقاش، تصور مخاطب را از واقعیت تاریخی دگرگون می‌کند و فهم او را در این نقطه متوقف نگه می‌دارد. اینکه جعفر کذاب یک جوان بیست و چند ساله‌ی خام خیال و در سودای غصب زعامت شیعیان باشد فرق دارد با آن‌که او را پیرمردی مسن بدانیم که بر سنت عربی به عزای برادر ایستاده و در ظاهر میراث‌دار او بوده است.

    🚦فرایند «تصویری شدن» تاریخ مقدس، اگر از اساس قابل تردید نباشد، این قدر هست که باید با الزامات معرفتی فراوانی همراه شود تا رهزن نباشد.

    وَ لِلّٰهِ الْحَمْد

  • ۷ مرداد ۰۰

    نامه اعتراضی جمعی از شترداران و بازرگانان بغداد به جناب موسی بن جعفر، بزرگ طایفه علویان

    ای پسر پیغمبر خدا؛
    در میان بزرگان شهر بعد از انتشار شایعاتی درباره فرموده‌ی شما به جناب «صفوان بن مهران» آشوب و تشویشی در گرفته است.
    چنین روایت کرده‌اند که حضرتتان از مراوده اقتصادی جناب صفوان با خلیفه بزرگ و کدخدای مشرق زمین، جناب هارون الرشید ناخرسندید.
    آیا بغیر این است که زنده نگه داشتن دین جد شما به آباد بودن مملکت اسلامی و پایداری مناسک و شعائر الهی میسر است؟
    آیا در این دوران طلایی حکومت بنی‌عباس که از چین و هند تا دروازه‌های بیزانس تحت سلطه‌ی خلافت اسلامی قرار دارد، حرکت یکتا امپراطور مقتدر مسلمانان به قصد انجام اعمال حج، چیزی بجز مجد و عظمت اسلام را نوید می‌دهد؟
    آیا به این فکر کرده‌اید که اگر عملی خداپسندانه مثل «کمک به یک مسلمان برای انجام حج» را تعبیر به «مشارکت در بقای ظالم» بفرمایید، آن وقت تکلیف این همه تاجر و بازرگان و کاسب خرده‌پا که هر روز امیدوار به مراوده تجاری با دستگاه ثروتمند و باشکوه خلافت هستند چه می‌شود؟ آیا شما جواب زن و بچه‌های مظلوم آن‌ها را می‌دهید اگر با امتناع از داد و ستد با دربار شب‌ها سر گرسنه بر بالین بگذارند؟
    شما که پسر پیغمبر و محترم در میان مردمان هستید آیا نترسیدید که اگر جناب صفوان، که از شترداران خوش‌نام و مشهور هستند، از همکاری با خلیفه امتناع کنند چه بر سرشان می‌آید؟
    از حضرتتان انتظار زمان‌شناسی بیشتری داشتیم تا در این ایام که سپاهیان اسلام در مرزهای روم با کفار در حال مبارزه هستند، چنین تزلزلی در پشت جبهه‌ها ایجاد نفرمایید.
    در هر صورت صنف شترداران و بازرگانان بغداد که جمع کثیری از مردم و کسبه محترم را نمایندگی می‌کند از عمل به این توصیه جنابعالی معذور است و امیدواریم که بدبینی به خلیفه بزرگ را کنار بگذارید و اتحاد مسلمانان را خدشه دار نفرمایید.

    والسلام
    مردادماه۱۴۰۰

    پ.ن:
    داستان مشهور «صفوان جمال»

  • ۱۱ فروردين ۰۰

    متأسفانه در جدل غیرخردمندانه و کاملاً سیاسی این روزها، وظیفه مستقیم دولت در آموزش رسانه‌ای و تربیت رسانه‌ای نادیده انگاشته می‌شود.
    هر چند که این نکته قابل تأیید است که آموزش رسانه‌ای و تربیت رسانه‌ای حتما باید هسته خانواده را هدف قرار بدهد؛ اما برای اعمال صحیح تربیت رسانه‌ای، خانواده به سه چیز نیاز دارد: آموزش، ابزار و پشتیبانی؛ که هر سه هم موکول به اراده‌ی جدی دولت است.

    دولت جمهوری اسلامی چه وظایفی در تربیت رسانه‌ای دارد؟

    الف) آموزش: شامل طیف گسترده‌ای از آموزش‌ها از سطح دانش تا بینش و گرایش و کنش
    ب) ابزار: مثل اینترنت سما، درگاه‌های ویژه کودک و نوجوان، سامانه‌های هدایت مصرف رسانه و ...
    ج) پشتیبانی: مقررات‌گذاری به نفع تربیت (مثل همان ماجرای اینترنت شبانه و ...)

    البته با فرض زندگی در دوران طاغوت،‌ و بدون محقق شدن هیچ یک از موارد سه گانه بالا، هرگز مسئولیت تربیت از گرده خانواده رفع نمی‌شود. فقط ما به ازای ناتوانی خانواده‌ها در تربیت فرزندان، بر شدت درجه آتش جهنم بر طاغوت و طاغوتیان افزوده خواهد شد!

  • ۲۸ مهر ۹۹

    از «مومو» خوشم آمد.
    حربه‌ی مفید و مؤثری برای ترساندن بچه‌ها و خانواده‌ها از واتساپ! مثل همان «لولو» که مادربزرگ‌ها ما را از آن می‌ترساندند که سراغ خوراکی‌های ته انباری نرویم!

    مقابله با آن هم ساده است. اگر خانواده‌ها آموزه‌های تربیتی را در سطح قصه شنگول و منگول در خانه پیاده کنند، «مومو» راه به جایی نمی‌برد:
    در را به روی غریبه باز نکنید؛
    شماره غریبه را مسدود کنید؛
    پیام غریبه را جواب ندهید.

    سخت است؟

x
x
دسته‌بندی نوشته‌ها
شبیه مرغک زاری، کز آشیانه بیافتد
جدا ز دامن مادر، به دامِ دانه بیافتد...
*
تقدیر و تشکر کردن‌های ما از همدیگر خیلی مسخره و مضحک است. حتماً باید روزش باشد که یاد پدر و مادر و معلم و استاد و دانش آموز و کارگر و ... بیافتیم. انگاری که روزهای دیگر آدم‌ها، آدم نیستند. انگاری که باید کسی بمیرد یا خیلی پیر شود که مستحق تعریف و تمجید باشد؛ یا حتماً نسبتی مشخص و تعریف شده و کلیشه‌ای با ما داشته باشد تا بشود روزی را به نامش نامید و از او قدردانی کرد.
و از همه ناراحت کننده تر این که آدم‌های زیادی هستند که هیچ روزی روزشان نیست. یعنی ما مسخره‌ها چون هیچ روزی روز آن‌ها نیست هیچ وقت به آن‌ها تبریک نمی‌گوییم و دستشان را نمی‌بوسیم. منظورم حتماً رفتگر و راننده اتوبوس و بچه‌های خیابانی نیست. خیلی‌های دیگر که با ما نسبت نزدیکی ندارند و ما دائما مورد لطف و محبتشان هستیم، همواره از گردونه‌ی مبتذل روزهای بزرگداشت و گرامی باد و ... بیرون مانده‌اند و چه بهتر که بیرون مانده‌اند.
امسال به سرم زد که شخصاً روزی را به نام «روز جهانی بزرگداشت آدمی زاد» تعیین کنم و در آن روز از هر کس که دلم می‌خواهدش و نمی‌شود او را در قالب‌های کلیشه‌ای جا داد تقدیر و تشکر کنم.
دلم خواست تا این روز «هفدهم اردیبهشت» باشد. نپرسید که چرا؟ چون هر روز دیگری را هم که تعیین می‌کردم همین سؤال بی جواب پیش می‌آمد. ویژگی هفدهم اردیبهشت این است که یک روز اردیبهشتی است و بیش‌تر از آن که به تابستان نزدیک باشد، از زمستان دور است.
همین دلیل برای من کافی است. شما بگردید و روز دیگری را برای خودتان پیدا کنید.
*
به کار آن که برون از بهشت گشته عجب نیست
که در جهنمِ غربت، به یادِ خانه بیافتد...
*
و من روز جهانی آدمی زاد را تبریک می گویم به:
- مرد شمالی مهربانی که نگهبان مجتمع ماست و همیشه می‌خندد و می‌خنداند. برخلافِ قالبِ کلیشه‌ای همه‌ی نگهبان‌ها که غُرغُر می‌کنند و از زمین و زمان می‌نالند، نگهبانِ ما بی هیچ چشم داشتی زنبیل پیرزن‌ها را تا آسانسور می‌رساند و روزهای بارانی، عابران را در اتاقکش راه می‌دهد. هر روز صبحانه‌ی خود را به عابران تعارف می زند و با بچه‌های جلوی مجتمع فوتبال بازی می‌کند. روز آدمی زاد را به او تبریک می گویم که آدم است.
- پیرمردِ زحمت کشی که روابط عمومی دبیرستان ماست و پنج سال است بدون کمترین تزاحمی در حاشیه‌ی کارِ نامتعارف و نامعقولمان حضور دارد و نشدنی‌ترین و بی ربط ترین کارهای مجموعه بر دوشِ اوست. سال‌ها در یک مجموعه‌ی نظامی کار کرده است و امروز هر دخترش در یک شهر، عروسِ دامادی است. همین روزها در آستانه‌ی شصت و پنج سالگی برای بار اول توفیق عمره‌ی مفرده نصیبش می‌شود و بعید نیست الآن که این نوشته را می‌خوانید نایب‌الزیاره‌ی ما در مسجدالنبی باشد. گرامی باد که آدم است.
- برادر از دست رفته‌ای که سال‌هاست جایش در میانمان خالی است. اما یادش همواره با ماست. گاه گاهی هم (مثل همین دیشب) به خوابم می‌آید و وقتی می‌خندد، یک دل سیر گریه می‌کنم. خدا رحمتش کند که آدم بود.
- رفیق عزیزی که آرزوی نوشتن با نامِ حقیقی و به دور از تکلف در دنیای مجازی را برای من برآورده کرد و در کمالِ فروتنی، کلید راوی را تکثیر کرد تا هم خانه‌اش باشم. نامِ مجید (علاوه بر راوی) برای من مترادف است با موتور، بشاگرد، زبان انگلیسی و شرق تهران. در روز آدمی زاد حقیقتاً یاد و نامِ او را بزرگ می‌دارم که آدم است.
- جوانمردی که در چارتِ سازمانیِ مدرسه‌مان، رییسِ من است و در حقیقت رفیقِ من. تکیه‌ی بیش از اندازه‌ی من و دیگران به او در محیطِ کار را، نه از سرِ اکراه، که با بزرگواری تحمل می‌کند و هر چند که ما جوانی می‌کنیم و نافرمانی، او جوانمردی می‌کند و جورمان را می‌کشد. او بهترین پشتیبانِ امثال من است که در چهارچوب‌های از پیش تعیین شده نمی‌گنجیم و کج و کوله‌ایم. چه زمانی باید از او تشکر کرد، جز روز آدمی زاد؟ مگر چند تا از این آدم‌های صابر و رئوف دور و برمان پیدا می‌شود؟
- مرد جوانی که روزی دانش آموزِ خوبی بود و امروز همکارِ خوبی است. هر چند که از شعر و ادب بیش از من سر در می‌آورد، اما بیش‌تر گوش می‌کند و کم‌تر سخن می‌گوید؛ و بیش‌تر می‌خواند و کم‌تر می‌نویسد. او در مسیری قرار دارد که هر آدمِ اهلِ ذوق و معتقدی یک روز قرار می‌گیرد. از یک سو تعهدات و وظایفی سنتی و خانوادگی بر عهده دارد. از سوی دیگر مسیری جدی و علمی در پیش گرفته است و در این میان دلش جای دیگر است... آدم، همین درماندگیِ میانِ ندانم هاست. درماندگی‌اش را گرامی می‌دارم که آدم است.
*
نشان گرفته دلم را، کمانِ ابروی ماهی
خدای را که مبادا، دل از نشانه بیافتد...
*و پسرکانی که به زودی مردانی خواهند بود و همه آدمیانند:
- یکی که حیران و ماتِ میانِ عقل و عشق است و سخت عاجز، اما زود باشد که از این حیرت به درآید و خود دستِ عاجزان و درماندگان گیرد که بس آدم است.
- دیگری که از سرِ فهم، همه‌ی آبرو و هستی‌اش را به گرو نهاد تا به دلدار رسد و در این معرکه نه از طعنِ حسود و نه از جورِ رقیب، نهراسید و مردانه ایستاد. مردِ کوچکی که رفاقت را تمام کرد، اسوه شد و آدم ماند.
- و باید هم از پینوکیو یاد کنم. پسرکِ چوبی که به سفر رفت و فرشته‌ی مهربان کمکش کرد -تا اگر خطا کرد- برگردد؛ و وقتی برگشت، آدم شد. روزِ جهانی آدمی زاد را به برادرم پینوکیو نیز تبریک می گویم که از آدمیان است.
- و دستِ آخر، برادرِ کوچک‌تری که گاه شوقش راهِ فهم را بر او می‌بندد و ذوقش بینایی را مختل می‌کند و بعضاً بینایی، عقلش را! اما با همه‌ی این‌ها تسلیمِ احساساتِ خود نیست و بسیار می‌کوشد تقوا بِوَرزد و الحق که از عنان باز پیچانِ نفس از حرام است. کسی که دائماً مسیرِ خود را اصلاح می‌کند و از امیدهای فردای دیگر است. از دم زدنِ با او که در چشمانش فروغِ عصمت و امید هست، همواره لذت می‌برم که آدم است.
*
خیال کن که غزالم، بیا و ضامن من شو
بیا که آتش صیاد از زبانه بیافتد...
*
می‌بایست پیش از این‌ها روز یازدهم اردیبهشت که روز کارگر باشد را به همه‌ی آن‌هایی که مثلِ خودم کارگرِ آموزش و پرورش هستند تبریک و تهنیت عرض می‌کردم. ولی از شما چه پنهان، انگیزه‌ای برای این کار نداشتم.
*
الا غریب خراسان، رضا مشو که بمیرد
اگر که مرغک زاری از آشیانه بیافتد...
**

گفتگوها (۱۲)

سلام.من هم به نوبه خود روز آدمی زاد را به شما تبریک می گویم که مهندسی خوانده اید و در دبیرستان به نونهالان این مرز و بوم شعر و ادبیات درس می دهید و رسالت خود را همچون پیامبران می دانید و هر از گاهی هم اینجا چیزهایی می نویسید که ارزش خواندن دارد!
البته که اینجا در حضور خودتان نیست که "من مدحک فی حضورک فقد ذبحک" باشد
پیروز و سربلند باشی حاجی!
یاعلی
سلام. واقعا قشنگ بود. نه فقط قشنگ بلکه عمیقا پرمعنا و چه ابیاتی انتخاب کرده بودین. هیجان نوشته ها در جمله های پشت سر هم تقسیم شده بودند و باعث نمیشد که آدم حوصله اش سر برود و جملات را جهشی بخواند و برخی را حذف کند. از تفسیر پینوکیو هم خیلی خوشم اومد. روز شما هم مبارک که آدم وار نوشتید.
سلام حسین جان
نوشته ات بسیار زیبا بود، مرا هم به فکر انداخت ... بوی نوشته های صمد را می دهد.
زیبا بود ولی ایکاش رزوی به عنوان روز زاغچه‌ای جدی گرفته نشده هم تعیین میشد شاید کسی از من هم یاد میکرد.
چرا که شاعر گفته است:
هیچ کس زاقچه ای را لب یک مذرعه جدی نگرفت
شوخی کردم که بگم به یادت هستم
یا علیش
  • درویش پا برهنه
  • هر روز روز یکی از ما هاست!هر روز قدر دان هم باشیم.دینگ دینگ
    سلام حسین آقا. بی نظیر بود واقعا. جای خالی چنین روزی توی 365 روز سال به شدت احساس می شد. ما که هیچ کدام از این افرادی که نام بردید نمی شناسیم الا یکی! که آن یکی هم واقعا سزاوار چنین عنوانی هست. یادم باشد 17 اردیبهشت سال آینده به مناسبت این روز برایش هدیه ای دست و پا کنم. همین طور برای شما. اگر عمری باشه!
    یا علی.
  • علی نورمحمدی
  • به امید این که نه یک روز بلکه هر روز، روز جهانی آدمیزاد باشد. چرا که برای زحمات افراد یک روز برای تشکر کافی نیست و من امروز به عنوان یک آدم از شما که به من زندگی کردن را آموختید تشکر می کنم.
  • حمید اخا رحیم
  • سلام . کدوم یکی شون من بودم ؟؟؟؟(نیشخند)
    دوست عزیز، سلام؛
    لطفا برای آگاهی از آخرین تغییرات مفیدنیوز و ثبت مجدد وبلاگ خود به نشانی زیر مراجعه نمایید:
    http://www.mofidnews.ir/reg
    سربلند و پیروز باشید
    سلام
    اره خیلی جالب بود.یه ایده ی جدید
    اما چرا هیچ خانومی این بین نبود؟
    دعا یادت نره عمو مجید
    من هنوز بعضی اوقات نسل 3 میخونم
  • زینب محمدزاده
  • دلم ز دست زمین و زمان به تنگ آمد
    مرا ببر به زمین و زمانه ای دیگر
    آنقدر زیبا می نویسید که کلمات عاجز می شوند برای تشکر
    با تشکر از شما که واقعا نام آدم برازنده شماست .چون یه دل سیر مارو خنداندی.موفق باشید

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی